Гасена бяла вар. Къде и как да я използваме в земеделието?

Все още сме под властта на зимния сезон, но бавно и сигурно крачим към месеците, когато пролетта ще почука на вратите ни, а ние ще е необходимо да се погрижим за растителните представители на селското стопанство, ако искаме да ги предпазим, запазим и насладим на плодовете им след време.

Варта е едно от най-достъпните дезинфекционни средства. Основна причина за това е нейната безвредност за околната среда и презадоволителните й антимикробни свойства. Антимикробното  действие се осъществява чрез умъртвяване и чрез фиксиране на бактериите, вирусите и гъбичките, както в почвата, така и върху самите растителни видове.

Варосването е един от най-важните агрономски методи, който е необходим да се приложи в грижата за дърветата. Гасената вар взема участие в дезинфекцията на кората, като е основна съставка в приготвянето на бордолезов разтвор. А за успешната борба с вредителите в почвата и неутрализирането на киселинността в нея, на помощ отново идва този екологичен строителен продукт – вар.

Повече информация за варосването и как точно да си приготвим бордолезов разтвор, можете да видите тук или на този линк.

Повече информация за употребата на вар за неутрализиране киселинността на почвата, вижте тук.

By |декември 2nd, 2018|Без категория|